AGRO MUNKARUHA ÉS MEZŐGAZDASÁGI BOLT – 8500 PÁPA KÜLSŐ-VESZPRÉMI ÚT 65. FSZ 1

ÍGY ÖLTÖZZ FEL, HOGY NE FÁZZ MEG!

Father walks with his young children in the woods in winter.

Ha nem szeretnél odakinn fázni, – és még kevésbé megfázni – akkor érdemes néhány jó tanácsot megfogadnod.

Amikor odakinn repkednek a mínuszok, fúj a szél és jó eséllyel valamilyen csapadék is érkezik az égből, a legjobb a négy fal között. No de természetesen nem lehet hónapokat eltölteni úgy, hogy ki sem mozdulsz otthonról. Nem beszélve a változékony tavaszi időszakról vagy a szeszélyes őszről. Ha nem szeretnél odakinn fázni, – és még kevésbé megfázni – akkor érdemes néhány jó tanácsot megfogadnod. Így lehet bármilyen fogcsikorgató idő odakinn, meg sem fog neked kottyanni! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Réteges öltözködés

Az első és legfontosabb, hogy ne egy vastag kabátot vegyél fel az egy szál pólódra, hanem próbálj meg minél rétegesebben öltözködni függetlenül attól, hogy a tél közepe, nyár vége vagy tavasz eleje van éppen. Így bárhol is vagy éppen, könnyedén tudsz alkalmazkodni az aktuális hőmérséklethez anélkül, hogy megizzadnál és utána jól megfáznál. Ha igazán hideg van odakinn, a pólóra kerüljön egy pulóver, amelyre szélsőséges esetben akár mellényt is húzhatsz. Erre pedig jöhet a kabát, majd a sál, sapka és a kesztyű. Sőt, ha biztosra szeretnél menni, akkor alsó-és felső aláöltözetet felvehetsz a ruházatod alá. Így a legnagyobb zimankóban sem fogsz fázni. Viszont ha beülsz a kocsiba, beérkezel egy irodaházba vagy bemész egy üzletbe, könnyedén levehetsz egy réteget magadról és rögtön elkerülheted a kimelegedést.

Megfelelő anyagból készült ruházat

A fentiek mellett természetesen az sem mindegy, milyen anyagból készül a ruházat, hiszen a műszálas, kevésbé jól szellőző anyagokba nagyon könnyű beleizzadni, ráadásul hosszú távon igen kényelmetlenek is tudnak lenni. A minőségi ruhadarabok viszont tökéletesen alkalmasak a réteges öltözködésre és arra, hogy segítségükkel sikeresen védekezz a zord időjárási körülmények ellen. Így mindig komfortosan érezheted magad, akár több réteg ruha alatt is.

Vízlepergető réteg

Ha esik az eső vagy hull a hó, előbb vagy utóbb, de átázik az ember ruházata. Különösen ha az a márciusi napsütésben váratlanul érkezik. Kivéve akkor, ha a legfelső ruhadarab amit viselsz vízlepergető réteggel van ellátva. Ez a kabátra és a lábbelire egyaránt igaz. Így akár szemerkél vagy szakad az eső, nem kell aggódnod amiatt, hogy bőrig ázol odakinn vagy vizes lesz a zoknid ha belelépsz egy pocsolyába. Ezzel pedig máris tettél egy hatalmas lépést a megfázás elkerüléséhez és az egészséges megőrzéséhez.

Ha lehet, minél kevesebb szabad bőrfelület maradjon!

Amikor igazán hideg van odakinn, akkor a fentiek mellett azt is érdemes figyelembe venni az öltözködésnél, hogy lehetőleg csak nagyon kevés olyan felület maradjon rajtad, ahol a bőröd közvetlenül érintkezik a külvilággal. Vagyis ha lehet, a szemeden és az orrodon kívül ne nagyon látszódjon ki a bőröd. Így ugyanis elejét veheted annak, hogy megfázz.

Nem csak télen fontos figyelni minderre!

Bár télen is nagyon könnyű megfázni, bizony az átmeneti időszakokban is nagyon lényeges az odafigyelés. Amikor a meleg nyári esték után egy idő után beköszöntenek a hűvös őszi napok vagy a tavasz eljövetelével szeszélyessé válik az időjárás, szintén fontos a fenti intelmek betartása. Különösen igaz ez a réteges öltözködésre, hiszen ezekben a hónapokban jellemzően a reggelek és az esték hűvösek, napközben viszont sok esetben már elég egy mellény is ahhoz, hogy komfortosan érezd magad.

Láthatod, hogy milyen apróságokon múlik az, hogy mennyire érzed magad kényelmesen az egész napi munka vagy akár kirándulás során és mennyire kicsi kell ahhoz, hogy megfázzon az ember. Éppen ezért érdemes odafigyelni ezekre és tényleg megfogadni őket. Így ugyanis elkerülhető a kellemetlen orrfolyás, torokfájás és láz kialakulása. Helyette pedig sokkal hasznosabb és kellemesebb dolgokkal töltheted az idődet. Ehhez viszont szükség van a tudatosságra és előre látásra.

Ha úgy gondolod, ideje lenne neked is beszerezni néhány megfelelő ruhadarabot annak érdekében, hogy elkerüld a megfázást, akkor nézz körül üzletünkben.

 

Forrás.www.grandis.hu