AGRO MUNKARUHA ÉS MEZŐGAZDASÁGI BOLT – 8500 PÁPA KÜLSŐ-VESZPRÉMI ÚT 65. FSZ 1

EZÉRT FONTOS A MUNKARUHA

agro-munkaruha-es-mezogazdasagi-bolt-papa-ezert-fontos-a-munkaruha

Rengeteg tévhit kering a munkavédelmi ruhák körül: van cég, aki azzal érvel, hogy számára drága, van amelyik feleslegesnek tartja, van, aki szerint gátolja a munkatársakat a munkavégzésben. Az igazság ezzel szemben az, hogy a munkaruházat nagyon fontos. Elmondjuk az érveinket.

 

Fontos a megfelelő munkaruha

Mielőtt tovább olvasol pontosan meg kell határoznunk azt, hogy mit tekintünk munkaruhának: munkaruhának számít a munkavédelmi ruházat, és az úgynevezett formaruha is. Ez éles különbség, mert a formaruha inkább marketingszempontok miatt fontos. A formaruha arra való, hogy a segítségével felismerhető, és (vagy) jól beazonosítható legyen egy cég. Formaruhája van a rendőrségnek, a stewardesseknek, a pilótáknak, a kalauzoknak, és lehet formaruhája akár egy cégnek, vállalkozásnak is.

A munkaruha (ami lehet ing, kabát, mellény, póló, pulóver vagy akár a jólláthatósági ruhák) klasszikus értelemben egy olyan ruha, amit azért viselünk, mert abban könnyebb dolgozni, vagy mert megvédenek minket valamitől.

Ebben a cikkben az ilyen munkaruhákról írunk: a munkavédelmi ruháról.

A biztonság mindenekelött !


Safety First

Biztosan hallottad már ezt az -egyébként fogalommá vált – kettő szót, ami azt jelenti, hogy „A biztonság mindenekelőtt”. A munkavédelmi ruházat biztosítása a munkaadó feladata, és vannak olyan munkakörök amikor nem opció, hanem kötelező. Éppen a már fent leírt biztonság miatt, hiszen ezek a ruhák egyértelműen erre valók: arra, hogy extra biztonságot nyújtsanak a munkavállalónak.

Ez azt jelenti, hogy olyan munkavédelmi ruhát kell biztosítani a munkavállalónak, amelyet pontosan arra a feladatra terveztek, amelyet elvégeztek, és azoktól védi meg a munkavállalódat, amiktől kell. Az könnyen eldönthető, hogy egy építőmunkásnak milyen védelemre van szüksége éppúgy, mint az, hogy mik azok a munkavédelmi ruhák, eszközök, amiket a forgalomirányító munkatársadnak segítenek abban, hogy jól látszódjon, és ne érje baleset majd, akkor amikor éppen a forgalmas utcákon irányítja a forgalmat.

A munkavállalók biztonsága mindig elsőbbséget élvez ezért fontos a munkaruházat, az, hogy gondoskodjunk a munkatársaink biztonságáról.

Dupla védelem: a felelősség csökkentése

Nagyon óvatosan kell megfogalmaznunk a következő sorokat, neked pedig nagyon odafigyelve kell olvasnod, mert nem akarjuk, hogy valamit félreérts, vagy valami áthallásos legyen. A megfelelő (az előírásnak megfelelő) munkavédelmi ruházatra azért van szükség, hogy egyszerre védd a munkatársadat, magadat, és a cégedet is. Amerikában nem egyszer előfordul, hogy elképesztő összegű kártérítési perek zajlanak akkor, ha egy cég hibázik és a munkatársa (balesetben) megsérül.

Érdekes, hogy vannak helyek, ahol már az is üzemi baleset, ha a munkavállaló a munkába menet közben sérül meg. Lehet, hogy soha nem történik baj, de képzeld el ezt akkor, ha úgy sérül meg (úgy szenved akár maradandó sérülést) a munkatársad, hogy te is felelős vagy, mert nem volt megfelelő a védőruhája, vagy egyáltalán nem volt. Ez nem csak erkölcsi, de anyagi kárt is eredményezhet. Éppen ezért kötelező a megfelelő munkavédelmi ruha.

Vállalati imázs

Képzeld el, hogy házat építesz, vagy megbízol egy céget, hogy rendszeresen takarítsanak az irodádban, esetleg, mint a filmeken mossák le kívülről az ablakot. Megérkeznek a cég munkatársai szedett-vedett ruhában a házadat építeni. Vagy a takarító cég alkalmazottai közül az egyik rövid ujjúban van a másik meg papucsban. Amatőrök, igaz? És azonnal arra gondolsz, hogy rosszul választottál.

Képzeld el, hogy egyen munkavédelmi ruhában érkeznek a cégek, akiket megbíztál. Azonnal azt fogod gondolni: szuper, jól választottam. Nem mondjuk, hogy a ruha teszi az embert, de tény, hogy a céges megítélésben nagy szerepet játszik pro, és kontra.

Forrás:www.grandis.hu