AGRO MUNKARUHA ÉS MEZŐGAZDASÁGI BOLT – 8500 PÁPA KÜLSŐ-VESZPRÉMI ÚT 65. FSZ 1

EZEKKEL A TRÜKKÖKKEL GYEREKJÁTÉK AZ OLAJFOLT ELTÁVOLÍTÁSA MUNKÁSNADRÁGBÓL!

agro-munkaruha-es-mezogazdasagi-bolt-papa-olajfolt-eltavolitas

Ha az ember férje olyan munkakörben dolgozik, ahol óhatatlanul kerül néha olajfolt a ruhájára, akkor bizony egy idő után fel kell kötni az ember gatyáját, ha újra makulátlanná szeretné tenni az anyagot. Alapvetően három megoldási lehetőség létezik. Az egyik, hogy feladjuk és vásárolunk egy új munkásruhát, bár szinte biztos, hogy másnap újra foltokkal tarkítva érkezik benne haza. A másik, hogy ráhagyjuk és ha úgyis összekoszolja a ruháját, menjen alapból pecsétes öltözetben. A harmadik, és egyben leginkább járható pedig az, hogy beveted az általam már tesztelt házi praktikákat és fejfájás nélkül eltünteted az olajat a ruhából.

Mivel minden anyag más és más, ráadásul az sem mindegy, hogy friss vagy beszáradt foltról beszélünk és sokat nyom a latba a szennyeződés mértéke is, nem lehet egyetlen bevált házi praktikát kiemelni. Ha mázlim van, akkor sikerül eltalálni a megfelelő megoldást azonnal, ha nincs, akkor kísérletezek tovább. Ami lényeges, hogy soha ne hagyd a szennyeskosárban pihenni ezeket a nadrágokat, hiszen minél több idő telik el, annál nehezebb dolgod lesz. Szintén fontos, hogy még mielőtt reflexből azonnal beáztatnád a foltot, mindenképpen olvasd el a lenti trükköket, hidd el, hálás lesz érte!

Ha friss a folt, megoldás a hintőpor!

Bizony, nem csak a babák bőrének tesz jót a hintőpor, hanem bizony a még be nem száradt olajfoltot is el lehet vele távolítani a munkásnadrágból. Még mielőtt reflexből tennéd a mosógépbe, alaposan dörzsöld bele a port a foltba, majd minimum 24 óráig ne is nyúlj hozzá. Ezután egy körömkefével óvatosan keféld át az adott területet, majd mehet a mosásba. A folt volt, nincs!

Ha nem tudjuk, mikor keletkezett a folt, próbálkozz krétával!

A hintőporos megoldás elve alapján működik ez a manőver is, a különbség viszont az, hogy ebben az esetben fehér színű táblakréta adja a kulcsot a megoldáshoz. Szóval ha a kedves férjnek lövése sincs arról, mióta száradhat az a csepp olaj a reggel még makulátlan nadrágján, akkor alaposan dörzsöld át a krétával, hagyd hatni néhány órát át, majd tedd a mosógépbe!

Ha beszáradt a folt, jöhet a kukoricakeményítő!

Ha egy makacs, beszáradt folt éktelenkedik a nadrágon, akkor keverj össze két teáskanál kukoricakeményítőt annyi vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj, ezt pedig egyszerűen kend a foltra. 60 percig hagyd hatni és jöhet a mosás. Én ezen a ponton mindig átmosom először kézzel az érintett területet langyos víz segítségével, csak ezután helyezem mosógépbe. Ne aggódj, ez nem vegyi anyag, nem roncsolja a textíliát!

Ha semmi sem segít, jöhet a szódabikarbóna!

Ha a fentiek közül egyik trükk sem vált be, jöhet a jó öreg szódabikarbóna. Keverd el vízzel úgy, hogy kenhető, kenőcs szerű állagot kapj és kend a foltra! Nagyjából fél órán át hagyd állni, majd mehet a mosógépbe! Amennyiben úgy látod, hogy kevés lesz ide ez az erő, akkor megspékelheted a keveréket egy kis mosogatószerrel, ugyanis ennek a zsíroldó hatása nem csak az edényeken érvényesül. Így együttes erejüket vethetik be a folt ellen.

Ha egyik trükk sem jön be, ragadj vasalót!

Ősrégi trükk, de mivel figyelmetlenség esetén van esély arra, hogy kárt teszel az anyagban, kevesen javasolják. Pedig működik és tényleg csak minimális odafigyelésre van hozzá szükség. Tegyél a foltra egy darab selyempapírt és forró vasalóval addig vasald az adott részt, amíg a olaj el nem tűnik. A papírdarabot érdemes többször cserélni, így alaposabb munkát végezhetsz. Fontos, ogy bizonyos időközönként mindenképpen tarts pihenőt és hagyd az anyagot kihűlni, mert ellenkező esetben roncsolhatod a szövetet és örökre nyoma maradhat a próbálkozásaidnak. Gőzölős vasaló esetében most ne használd a gőz funkciót!

Ha becsülettel bevetetted a fenti trükkök mindegyikét, a folt mégsem akar halványodni, akkor van rá esély, hogy ő nyert és mától a férjed hű társa lesz a munkában. Valójában ha így alakul, ki is érdemli a kollegialitást, hiszen akkor tényleg nagyon makacs olajfoltról van szó.

A cikket köszönjük Edinának, reméljük neked is beválnak ezek a tippek.

Forrás:www.grandis.hu