AGRO MUNKARUHA ÉS MEZŐGAZDASÁGI BOLT – 8500 PÁPA KÜLSŐ-VESZPRÉMI ÚT 65. FSZ 1

“AZÉRT A VÍZ AZ ÚR…”. VAGY MÉGSEM?

  • Home
  • Tippek
agro-munkaruha-es-mezogazdasagi-bolt-papa-ha-a-viz-az-ur

Nem pusztán a csapadékos téli hónapokban, de a tavasz beköszöntével és a “szabadtéri munkák” térhódításával sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő munkavédelmi lábbeli kiválasztásáról. Ha olyan területen dolgozol, ahol fokozottan ki vagy téve az esetleges csapadékos időjárás okozta kellemetlenségeknek, esetleg gyerekkori álmodat valóra váltva autómosóban dolgozol, ugyancsak érdemes tovább olvasnod.

 

Legyen szó akár mezőgazdasági munkavégzésről, erdészeti munkáról vagy szabad ég alatt történő építőipari tevékenységről (a lista tetszés szerint folytatható), az időjárás azon tényezők közé tartozik, amely felett nincs hatalmunk. Ami felett viszont van, az az időjárási körülményekhez is megfelelően alkalmazkodó munkavédelmi lábbeli kiválasztása, amely nem csak a külső mechanikai hatások ellen nyújt hatékony védelmet, hanem a különféle időjárási viszontagságokra is megfelelően reagál.Természetesen nem csak az időjárási körülményeknek kitett szabadtéri munkavégzés követeli meg a megfelelő munkavédelmi lábbeli kiválasztását, hanem számos olyan vízben állva, vagy nedves közegben végzett munka is, amely során lábunk folyamatosan nedvességgel érintkezik.

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy egy átázott-, de akár már egy közepes mértékben beázott cipő viselése is diszkomfort érzetet okoz, mindemellett pedig az egészségre gyakorolt negatív hatása sem elhanyagolható. Legyen szó akár kánikulai melegről, vagy téli mínuszokról, a víz hővezető képessége huszonötször, hőfelvevő képessége pedig négyszer nagyobb a levegőénél. Egy nedves, vagy beázott lábbeli egész napos viselése hőt von el a szervezettől, ezáltal könnyedén vezethet felfázáshoz. 

Amikor vízálló munkavédelmi lábbelit keresünk, nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk a vízlepergető tulajdonságú és a ténylegesen vízálló cipők között. A két kategória megkülönböztetésével elkerülhetővé válnak a nem pontos ismeretekből fakadó esetleges csalódások a vásárlást és viselést követően.  Vízlepergető tulajdonsággal bíró cipő esetében, annak nedves közeggel való érintkezése során a víz nem hatol át a lábbeli felső rétegén, ezáltal annak beszívódását megakadályozza. Nagyobb mennyiségű, tartós csapadékkal való érintkezés során a lábbeli felsőrészének anyaga fokozatos mértékben átengedheti a vizet. Ha ezen cipők tartós viselése közben teljes terjedelmű átnedvesedés következik be, a rögzítési pontokon a cipő felsőrészének és talprészének elválása következhet be. A vízlepergető tulajdonsággal bíró lábbelik többnyire bevonatos kezelt műbőrből, vagy bevonatos kezelt természetes bőrből készülnek.

Waterproof vagy GORE-TEX technológiával készített lábbelik esetében már teljesen biztosak lehetünk abban, hogy vízálló lábbelivel van dolgunk, hiszen ezen gyártási eljárások alkalmazása során a bevonatos alapanyag és a vízzáró közbélés bevasalt technikával kerülnek összeillesztésre úgy, hogy a tűzési pontok vízzáró bevasalása nem engedi a nedvesség behatolását. A vízálló cipők közé sorolhatjuk még hegesztett teljes gumi alapanyagú lábbeliket.

A két kategória összehasonlításából jól látható, hogy bár a vízlepergető- és a vízálló lábbelik és tökéletesen ellátják a hozzájuk rendelt védelmi funkciót, a különbség a cipő csapadékkal való érintkezésének idejétől, valamint a csapadék mennyiségétől függ.Tudtad, hogy a WRU jelöléssel ellátott munkavédelmi lábbelik viselésük során vízfelvétel- és vízáteresztés elleni védelmet biztosítanak viselőjük számára?

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Az ezen jelöléssel ellátott cipőknek nem csupán az anyaga, hanem a talp- és a felsőrész illesztése során alkalmazott technológia is gondoskodik arról, hogy vízfelvétel és vízáteresztés ellen is megfelelő védelmet biztosítson, hozzájárulva ezzel a megfelelő komfortérzethez, nem utolsó sorban pedig a lábbeli tartósságához. Ha a kategóriák bármelyikével kapcsolatban további kérdések merülnének fel benned, fordulj hozzánk bizalommal.

Forras:www.grandis.hu